Počet chybných odpovědí:
0
Úspěšnost:
--
%
Kde jsou stanoveny hygienické požadavky pro provozovatele potravinářských podniků?
nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004
nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 825/2004
nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1774/2004
Jak zajistíme dostatečnou kontrolu chladících a mrazírenských zařízení?
nejméně jeden teploměr pro celou prodejnu
nejméně jeden teploměr v chladírenském zařízení
nejméně dva teploměry v chladírenském zařízení
Kde se skladují čistící a dezinfekční prostředky?
v místech, kde se manipuluje s potravinami
ve skladu, kde jsou potraviny i čisticí prostředky
mimo místa, kde se manipuluje s potravinami
Co je dezinfekce?
Je proces, kterým se odstraní pouze malé množství mikroorganismů.
Je proces, kterým se odstraní větší množství mikroorganismů, ale nedojde k jejich usmrcení.
Je proces, kterým se zničí mikroorganismy.
Čištění se skládá z těchto základních kroků?
hlavní čištění, dezinfekce, vysušení
hlavní čištění, oplach, vysušení
hlavní čištění, oplach, dezinfekce
Pro čištění musí být zpracován písemný dokument?
čistící postup
směrnice čištění
plán čištění
Likvidace krys a jiných hlodavců se nazývá?
dezinsekce
deratizace
dezinfekce
Likvidace hmyzu a jiných členovců se nazývá?
deratizace
dezinfekce
dezinsekce deratizace
Monitoring škůdců musí mít provozovatelé potravinářských provozů?
Zajišťující si dezinsekci a deratizaci sami.
Ti, kteří zvou DDD firmu.
Všichni.
Jakými metodami se provádí dezinfekce?
chladem, chemikáliemi, ozařováním
teplem, chemikáliemi, ozařováním
teplem, ozařováním
Jací jsou nejrozšířenější škůdci v potravinářských provozech?
Hlodavci, hmyz, ptáci, roztoči.
Hlodavci, hmyz, roztoči.
Hlodavci, hmyz, psi, kočky.
Každý pracovník v potravinářství musí mít?
potravinářský průkaz
zdravotnický průkaz
zdravotní průkaz
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin představuje minimální hygienický standard:
v oblasti výroby, přípravy, skladování, přepravy a jakýchkoli dalších činností při manipulaci s potravinami
v oblasti výroby, přípravy, skladování, přepravy a jakýchkoli dalších činností při manipulaci s chemikáliemi
v oblasti výroby, přípravy, skladování, přepravy a jakýchkoli dalších činností při manipulaci s potravinami a chemikáliemi
Datum ve tvaru 6. 5. 2012 musí být uvedeno:
u výrobků s minimální dobou trvanlivosti
u výrobků s datem spotřeby
u výrobků s minimální dobou trvanlivosti i u výrobků s datem spotřeby
Zabránit růstu a množení bakterií můžeme:
uskladněním v chladnu, temnu, s nekolísající teplotou do 20 °C
chlazením na + 4 °C a zahříváním na 100 °C
zahříváním nad + 70 °C a chlazením pod + 4 °C
Výrobky s prošlou dobou spotřeby musí být?
mohou být prodávány s 50 % slevou
výrobky se přebalí a vrací zpět do prodeje
staženy z prodeje, řádně označeny a následně odpovídajícím způsobem likvidovány
Pro výrobky označené minimální dobou trvanlivosti platí:
výrobky ponecháme v prodeji, ale prodáváme je s podstatnou slevou
výrobky vystavíme odděleně, označíme jako doprodej se sníženou cenou
výrobky musí být ihned staženy z prodeje
Za jakých okolností můžeme prodloužit data spotřeby garantovaná
na doporučení odpovědného pracovníka můžeme prodloužit datum spotřeby
nikdy nesmíme prodloužit data spotřeby garantované dodavatelem
dodavatelem?
Vyber výrobky, u kterých se uvádí datum minimální trvanlivosti:
nápoje, konzervy, těstoviny, cukrovinky
mléčné výrobky, nápoje, masné výrobky
mléčné výrobky, lahůdky, uzeniny
Vyber výrobky, u kterých se uvádí datum spotřeby:
mléčné výrobky, lahůdky, uzeniny
mléčné výrobky, nápoje, masné výrobky
nápoje, konzervy, těstoviny, cukrovinky
Jaký je minimální počet umyvadel pro prodejnu?
minimálně 2
minimálně 1, kromě umývadla na záchodě
minimálně 1
K osušení rukou se můžou používat:
látkové i jednorázové papírové ručníky
pouze jednorázové papírové ručníky
pouze látkové ručníky
Jak má být uložen oděv pracovníků?
odděleně uložené pracovní a osobní věci
dohromady uložené pracovní a osobní věci
mají pouze jeden oděv, který používají jako pracovní i osobní
Kam se ukládá v provozovně odpad?
Do plastových uzavíratelných nádob, které jsou snadno čistitelné a dezinfikovatelné.
Do plastových nádob, které jsou snadno čistitelné a dezinfikovatelné
Do jakékoliv nádoby.
Z jaké vody se smí vyrábět led, který může kontaminovat potravinu?
pouze z užitkové vody
z pitné nebo užitkové vody
pouze z pitné vody
Může se potravina po rozmrazení opět zmrazit?
jen vybrané potraviny
ne
ano
Jaké minimální školení má mít pracovník v potravinářství?
školení o hygieně potravin a HACCP
školení o HACCP
školení o hygieně potravin
Jak dlouho se provádí správné mytí rukou?
60 - 90 s
10 - 30 s
30 - 60 s
Nahrávají se data ...