Počet chybných odpovědí:
0
Úspěšnost:
--
%
Uvádění spotřebitele v omyl například znamená:
Je překročena deklarovaná hmotnost výrobku nebo naopak výrobek deklarované hmotnosti nedosahuje
Výrobek má prošlou dobu spotřeby
Na výrobku je označení, které výrobku přisuzuje vlastnosti, kterými se nevyznačuje – např. že je výrobek dietetický, že má léčebné účinky, je čerstvý, domácí atd.
Datum minimální trvanlivosti se nemusí označovat
U trvanlivé šlehačky
U trvanlivých salámů
U porcí nebalené zmrzliny
Datum minimální trvanlivosti se vždy musí označovat
U jogurtů
U medu
U lihovin s obsahem alkoholu nad 10%
Trvanlivé potraviny jsou označeny
„Minimální trvanlivost do….“
„Datum použitelnosti do….“
„Spotřebujte do..“
Jaké je pořadí při označování data minimální trvanlivosti do:
Rok, kalendářní měsíc a den
Rok, den a kalendářní měsíc
Den, kalendářní měsíc, rok
Při označování DMT nemusí být uveden den:
U potravin s trvanlivostí kratší než 3 měsíce
U potravin s trvanlivostí delší než 18 měsíců
U potravin s trvanlivostí delší než tři měsíce ale ne delší než 18 měsíců
Jaké je pořadí při označování spotřebujte do:
Rok, den a kalendářní měsíc
Den, kalendářní měsíc, rok
Rok, kalendářní měsíc a den
Co si představíte pod pojmem „údaj o způsobu použití potraviny“, jedná se například::
O údaj popisující způsob přípravy nebo ředění potraviny
O údaj o nezbytném tepelném ošetření potraviny
o nápis „používejte pouze čerstvé“
Označení potraviny údajem o složkách nemusí být uvedeno:
U kvasného octa
U másla
U likérů
Potravina musí být označena obsahem soli pokud:
Je obsah soli vyšší než 3%
Je obsah soli vyšší než 5%
Je obsah soli vyšší než 2,5%
Údajem o obsahu soli nemusí být nikdy označeno:
Dehydratované výrobky a ochucovadla
Mořská sůl do koupele
Sýry a salámy
Označení přídatných látek může být provedeno
Číselným kódem
Názvem přídatné látky
Vždy musí být uvedeno obojí – kód i název
U potravin, jejichž trvanlivost byla prodloužena použitím balících plynů, je na obale označeno:
„Baleno pod tlakem“
„Bez přítomnosti kyslíku“
„Baleno v ochranné atmosféře“
Pokud potravina obsahuje více než 10% alkoholických cukrů, musí být na obale uvedeno:
„Zákaz požívání pro mladistvé“
„Zákaz řízení“
„Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky“
Potraviny, které obsahují aspartam, musí být označeny:
„Obsahuje zdroj fenylalaninu“
„vyvolává alergie“ nebo „obsahuje alergen“
„Obsahuje zdroj aspartam“
Označení „S vysokým obsahem kofeinu“ musejí být potraviny:
Pokud je obsah kofeinu vyšší než 350 mg/l
Pokud je obsah kofeinu vyšší než 50 mg/l.
Pokud je obsah kofeinu vyšší než 150 mg/l.
Jaké typy aromat jsou používány do potravin?
Přírodní, přírodně identické a umělé
Pouze umělé a nebo přírodní
Pouze přírodní
Za jakých podmínek se označí mléko a smetana termínem „trvanlivý“?
Mléko a smetana, u kterých došlo k prodloužení trvanlivosti mikrobiálním ošetřením
Mléko a smetana, u kterých došlo k prodloužení trvanlivosti chemickým ošetřením
Mléko a smetana, u kterých došlo k prodloužení trvanlivosti tepelným ošetřením
Jako „Smetanový krém“ se označuje výrobek z mléka, tvaohu, který má obsah tuku minimálně:
45%
30%
35%
Jako „čerstvé“ označujeme mléko a smetanu, které:
Byly ošetřeny UHT
Mají trvanlivost max. 30 dní
Byly ošetřeny pasterací
Jako „jogurtový“ lze označit výrobek, který:
Obsahuje pouze jogurt
Obsahuje minimálně 50% jogurtu
Obsahuje 80% živého jogurtu
Označení živočišným druhem zvířete v názvu masného výrobku můžeme použít:
Pokud masný výrobek obsahuje minimálně 50% tohoto druhu zvířete
Pokud masný výrobek obsahuje minimálně 60% tohoto druhu zvířete
Pokud masný výrobek obsahuje minimálně 40% tohoto druhu zvířete
Pokud je masný výrobek označen názvem „šunka“, musí se jednat:
O masný výrobek vyrobený z vepřové plece
O masný výrobek vyrobený z vepřové kýty
O masný výrobek vyrobený z hovězí kližky
Cukrářské výrobky se označují:
Datem použitelnosti
Datem trvanlivosti
Obojím
Co vyjadřuje zkratka ZON:
Zvláštní obchodní normu pro houby
Zajímavou obchodní normu pro ovoce a zeleninu
Zvláštní obchodní normu pro ovoce a zeleninu
Varný typ brambor je nutné označit u :
Konzumních brambor ranných
Konzumních brambor pozdních
U obou skupin
Komoditní vyhláška neexistuje pro:
Výrobky studené kuchyně
Zeleninu a ovoce
Výrobky masné
Nahrávají se data ...