Počet chybných odpovědí:
0
Úspěšnost:
--
%
HACCP je termín vycházející z anglického názvu:
Hazard Analysis and Corrected Control Points
Hazard Analysis and Critical Control Points
Hazard Analysis and Critical Colour Points
HACCP v překladu znamená:
analýza nebezpečí a kritické kontrolní body
analytická nebezpečí a kritické jakostní body
analytická nebezpečí a kritické kontrolní body
Kritický kontrolní bod označuje konkrétní fázi výroby, ve které hrozí riziko:
kontaminace potraviny
kontroly potraviny
ztráty hmotnosti potraviny
Zásady HACCP jsou shrnuty do:
3 bodů
7 bodů
12 bodů
Zdravotní nebezpečí se dělí na:
biologické, chemické, analytické
biologické, analytické, senzorické
biologické, chemické, fyzikální
Salmonelóza patří mezi nebezpečí:
fyzikální
biologické
chemické
Obsahují-li suroviny určené na výrobu potraviny nežádoucí mikroorganismy nebo mikrobiální jedy, mluvíme o kontaminaci:
sekundární
terciární
primární
Jsou-li původně zdravotně nezávadné suroviny kontaminované mikroorganismy z prostředí – z nástrojů, ze zařízení, z rukou pracovníků, mluvíme o kontaminaci:
terciární
sekundární
primární
Infekční dávka je:
množství potraviny, které je v těle člověka schopno vyvolat onemocnění
počet mikroorganismů, které jsou v těle člověka schopny vyvolat onemocnění
doba, za kterou se u člověka projeví onemocnění z potraviny
Pesticidy patří mezi nebezpečí:
chemické
fyzikální
biologické
Mezi fyzikální nebezpečí nepatří:
osobní předměty
UV záření
kaménky, hlína, písek
Kontrolní body (CP):
nemusí být v systému HACCP uváděny
musí být v systému HACCP uváděny v případě výroby kojenecké výživy
musí být v systému HACCP uváděny
V maloobchodních prodejnách se doporučuje rozdělit potraviny do skupin dle:
požadavků na skladovací teploty
hmotnosti
ceny
Čerstvé mléko a jogurty lze skladovat při teplotě:
8 – 10 °C
4 – 8 °C
1 – 2 °C
Záznamy o sledování kritického bodu vede a podepisuje:
odpovědný pracovník
kontrolní orgán
nadřízený pracovník
Činnosti uplatňované v případě, kdy dojde k překročení stanovených kritických mezí – opuštění zvládnutého stavu, se označují:
závazná opatření
nápravná opatření
kritická opatření
Postupy, kterými se kontroluje, funguje-li systém HACCP správně, se označují:
ověřovací postupy
systémové postupy
metodické postupy
Požadovaná evidence HACCP zahrnuje dokumentaci:
metodickou a kontrolní
analytickou a senzorickou
popisnou a provozní
Specifikace výrobků je:
úplný popis výrobků, včetně příslušných propagačních informací
částečný popis výrobků, bez bezpečnostních a propagačních informací
úplný popis výrobků, včetně příslušných bezpečnostních informací
Diagram výrobního procesu zahrnuje:
nejdůležitější výrobní fáze a kritické kontrolní body
veškeré výrobní fáze bez kritických kontrolních bodů
veškeré výrobní fáze a kritické kontrolní body
Pro vnitřní audit platí:
není dokumentován
je prováděn nejméně jednou ročně
provádí auditor, který nese přímou odpovědnost za systém HACCP
Mezi základní body systému HACCP nepatří:
zavedení deratizace
zavedení dokumentace
zavedení ověřovacích postupů
Mezi základní body systému HACCP patří:
určení nápravných opatření
určení systému dezinfekce
určení termínu školení hygienického minima
U každého kritického kontrolního bodu je nutné určit:
riziko a kontrolní mezník
znak a kritickou mez
riziko a kontrolní výkon
Kritickým kontrolním bodem v maloobchodní prodejně je:
dodržování skladovacích podmínek pro daný druh potraviny
dodržování osobní hygieny
kontrola při přijmu zaměřená na neporušenost obalů, úplnost značení, DMT a DP
HACCP je systém samokontroly, který by měl vést:
ke snížení nákladů na suroviny, zařízení a pracovníky
ke snížení znečištění životního prostředí
ke snížení rizika ohrožení zdraví spotřebitele
Nahrávají se data ...