Počet chybných odpovědí:
0
Úspěšnost:
--
%
Kde jsou stanoveny hygienické požadavky pro provozovatele potravinářských podniků?
nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1774/2004
nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004
nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 825/2004
Jak zajistíme dostatečnou kontrolu chladících a mrazírenských zařízení?
nejméně dva teploměry v chladírenském zařízení
nejméně jeden teploměr pro celou prodejnu
nejméně jeden teploměr v chladírenském zařízení
Kde se skladují čistící a dezinfekční prostředky?
v místech, kde se manipuluje s potravinami
ve skladu, kde jsou potraviny i čisticí prostředky
mimo místa, kde se manipuluje s potravinami
Co je dezinfekce?
Je proces, kterým se zničí mikroorganismy.
Je proces, kterým se odstraní pouze malé množství mikroorganismů.
Je proces, kterým se odstraní větší množství mikroorganismů, ale nedojde k jejich usmrcení.
Čištění se skládá z těchto základních kroků?
hlavní čištění, dezinfekce, vysušení
hlavní čištění, oplach, dezinfekce
hlavní čištění, oplach, vysušení
Pro čištění musí být zpracován písemný dokument?
čistící postup
plán čištění
směrnice čištění
Likvidace krys a jiných hlodavců se nazývá?
dezinfekce
dezinsekce
deratizace
Likvidace hmyzu a jiných členovců se nazývá?
dezinfekce
dezinsekce deratizace
deratizace
Monitoring škůdců musí mít provozovatelé potravinářských provozů?
Všichni.
Ti, kteří zvou DDD firmu.
Zajišťující si dezinsekci a deratizaci sami.
Jakými metodami se provádí dezinfekce?
chladem, chemikáliemi, ozařováním
teplem, chemikáliemi, ozařováním
teplem, ozařováním
Jací jsou nejrozšířenější škůdci v potravinářských provozech?
Hlodavci, hmyz, psi, kočky.
Hlodavci, hmyz, ptáci, roztoči.
Hlodavci, hmyz, roztoči.
Každý pracovník v potravinářství musí mít?
zdravotnický průkaz
potravinářský průkaz
zdravotní průkaz
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin představuje minimální hygienický standard:
v oblasti výroby, přípravy, skladování, přepravy a jakýchkoli dalších činností při manipulaci s potravinami a chemikáliemi
v oblasti výroby, přípravy, skladování, přepravy a jakýchkoli dalších činností při manipulaci s chemikáliemi
v oblasti výroby, přípravy, skladování, přepravy a jakýchkoli dalších činností při manipulaci s potravinami
Datum ve tvaru 6. 5. 2012 musí být uvedeno:
u výrobků s datem spotřeby
u výrobků s minimální dobou trvanlivosti
u výrobků s minimální dobou trvanlivosti i u výrobků s datem spotřeby
Zabránit růstu a množení bakterií můžeme:
uskladněním v chladnu, temnu, s nekolísající teplotou do 20 °C
zahříváním nad + 70 °C a chlazením pod + 4 °C
chlazením na + 4 °C a zahříváním na 100 °C
Výrobky s prošlou dobou spotřeby musí být?
mohou být prodávány s 50 % slevou
staženy z prodeje, řádně označeny a následně odpovídajícím způsobem likvidovány
výrobky se přebalí a vrací zpět do prodeje
Pro výrobky označené minimální dobou trvanlivosti platí:
výrobky musí být ihned staženy z prodeje
výrobky ponecháme v prodeji, ale prodáváme je s podstatnou slevou
výrobky vystavíme odděleně, označíme jako doprodej se sníženou cenou
Za jakých okolností můžeme prodloužit data spotřeby garantovaná
nikdy nesmíme prodloužit data spotřeby garantované dodavatelem
dodavatelem?
na doporučení odpovědného pracovníka můžeme prodloužit datum spotřeby
Vyber výrobky, u kterých se uvádí datum minimální trvanlivosti:
mléčné výrobky, nápoje, masné výrobky
nápoje, konzervy, těstoviny, cukrovinky
mléčné výrobky, lahůdky, uzeniny
Vyber výrobky, u kterých se uvádí datum spotřeby:
mléčné výrobky, nápoje, masné výrobky
nápoje, konzervy, těstoviny, cukrovinky
mléčné výrobky, lahůdky, uzeniny
Jaký je minimální počet umyvadel pro prodejnu?
minimálně 2
minimálně 1
minimálně 1, kromě umývadla na záchodě
K osušení rukou se můžou používat:
pouze látkové ručníky
látkové i jednorázové papírové ručníky
pouze jednorázové papírové ručníky
Jak má být uložen oděv pracovníků?
odděleně uložené pracovní a osobní věci
dohromady uložené pracovní a osobní věci
mají pouze jeden oděv, který používají jako pracovní i osobní
Kam se ukládá v provozovně odpad?
Do plastových uzavíratelných nádob, které jsou snadno čistitelné a dezinfikovatelné.
Do plastových nádob, které jsou snadno čistitelné a dezinfikovatelné
Do jakékoliv nádoby.
Z jaké vody se smí vyrábět led, který může kontaminovat potravinu?
z pitné nebo užitkové vody
pouze z pitné vody
pouze z užitkové vody
Může se potravina po rozmrazení opět zmrazit?
ano
ne
jen vybrané potraviny
Jaké minimální školení má mít pracovník v potravinářství?
školení o hygieně potravin a HACCP
školení o hygieně potravin
školení o HACCP
Jak dlouho se provádí správné mytí rukou?
30 - 60 s
60 - 90 s
10 - 30 s
Nahrávají se data ...