Počet chybných odpovědí:
0
Úspěšnost:
--
%
Kde jsou stanoveny hygienické požadavky pro provozovatele potravinářských podniků?
nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1774/2004
nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 825/2004
nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004
Jak zajistíme dostatečnou kontrolu chladících a mrazírenských zařízení?
nejméně jeden teploměr v chladírenském zařízení
nejméně dva teploměry v chladírenském zařízení
nejméně jeden teploměr pro celou prodejnu
Kde se skladují čistící a dezinfekční prostředky?
mimo místa, kde se manipuluje s potravinami
v místech, kde se manipuluje s potravinami
ve skladu, kde jsou potraviny i čisticí prostředky
Co je dezinfekce?
Je proces, kterým se zničí mikroorganismy.
Je proces, kterým se odstraní pouze malé množství mikroorganismů.
Je proces, kterým se odstraní větší množství mikroorganismů, ale nedojde k jejich usmrcení.
Čištění se skládá z těchto základních kroků?
hlavní čištění, oplach, vysušení
hlavní čištění, dezinfekce, vysušení
hlavní čištění, oplach, dezinfekce
Pro čištění musí být zpracován písemný dokument?
plán čištění
směrnice čištění
čistící postup
Likvidace krys a jiných hlodavců se nazývá?
dezinsekce
deratizace
dezinfekce
Likvidace hmyzu a jiných členovců se nazývá?
dezinsekce deratizace
dezinfekce
deratizace
Monitoring škůdců musí mít provozovatelé potravinářských provozů?
Zajišťující si dezinsekci a deratizaci sami.
Ti, kteří zvou DDD firmu.
Všichni.
Jakými metodami se provádí dezinfekce?
teplem, chemikáliemi, ozařováním
chladem, chemikáliemi, ozařováním
teplem, ozařováním
Jací jsou nejrozšířenější škůdci v potravinářských provozech?
Hlodavci, hmyz, roztoči.
Hlodavci, hmyz, psi, kočky.
Hlodavci, hmyz, ptáci, roztoči.
Každý pracovník v potravinářství musí mít?
zdravotní průkaz
potravinářský průkaz
zdravotnický průkaz
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin představuje minimální hygienický standard:
v oblasti výroby, přípravy, skladování, přepravy a jakýchkoli dalších činností při manipulaci s potravinami
v oblasti výroby, přípravy, skladování, přepravy a jakýchkoli dalších činností při manipulaci s chemikáliemi
v oblasti výroby, přípravy, skladování, přepravy a jakýchkoli dalších činností při manipulaci s potravinami a chemikáliemi
Datum ve tvaru 6. 5. 2012 musí být uvedeno:
u výrobků s minimální dobou trvanlivosti i u výrobků s datem spotřeby
u výrobků s datem spotřeby
u výrobků s minimální dobou trvanlivosti
Zabránit růstu a množení bakterií můžeme:
zahříváním nad + 70 °C a chlazením pod + 4 °C
uskladněním v chladnu, temnu, s nekolísající teplotou do 20 °C
chlazením na + 4 °C a zahříváním na 100 °C
Výrobky s prošlou dobou spotřeby musí být?
staženy z prodeje, řádně označeny a následně odpovídajícím způsobem likvidovány
výrobky se přebalí a vrací zpět do prodeje
mohou být prodávány s 50 % slevou
Pro výrobky označené minimální dobou trvanlivosti platí:
výrobky ponecháme v prodeji, ale prodáváme je s podstatnou slevou
výrobky musí být ihned staženy z prodeje
výrobky vystavíme odděleně, označíme jako doprodej se sníženou cenou
Za jakých okolností můžeme prodloužit data spotřeby garantovaná
nikdy nesmíme prodloužit data spotřeby garantované dodavatelem
dodavatelem?
na doporučení odpovědného pracovníka můžeme prodloužit datum spotřeby
Vyber výrobky, u kterých se uvádí datum minimální trvanlivosti:
mléčné výrobky, nápoje, masné výrobky
nápoje, konzervy, těstoviny, cukrovinky
mléčné výrobky, lahůdky, uzeniny
Vyber výrobky, u kterých se uvádí datum spotřeby:
mléčné výrobky, lahůdky, uzeniny
mléčné výrobky, nápoje, masné výrobky
nápoje, konzervy, těstoviny, cukrovinky
Jaký je minimální počet umyvadel pro prodejnu?
minimálně 1
minimálně 2
minimálně 1, kromě umývadla na záchodě
K osušení rukou se můžou používat:
pouze jednorázové papírové ručníky
látkové i jednorázové papírové ručníky
pouze látkové ručníky
Jak má být uložen oděv pracovníků?
odděleně uložené pracovní a osobní věci
mají pouze jeden oděv, který používají jako pracovní i osobní
dohromady uložené pracovní a osobní věci
Kam se ukládá v provozovně odpad?
Do plastových nádob, které jsou snadno čistitelné a dezinfikovatelné
Do plastových uzavíratelných nádob, které jsou snadno čistitelné a dezinfikovatelné.
Do jakékoliv nádoby.
Z jaké vody se smí vyrábět led, který může kontaminovat potravinu?
pouze z pitné vody
pouze z užitkové vody
z pitné nebo užitkové vody
Může se potravina po rozmrazení opět zmrazit?
ano
jen vybrané potraviny
ne
Jaké minimální školení má mít pracovník v potravinářství?
školení o hygieně potravin
školení o hygieně potravin a HACCP
školení o HACCP
Jak dlouho se provádí správné mytí rukou?
30 - 60 s
60 - 90 s
10 - 30 s
Nahrávají se data ...