Počet chybných odpovědí:
0
Úspěšnost:
--
%
Kde jsou stanoveny hygienické požadavky pro provozovatele potravinářských podniků?
nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004
nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1774/2004
nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 825/2004
Jak zajistíme dostatečnou kontrolu chladících a mrazírenských zařízení?
nejméně jeden teploměr pro celou prodejnu
nejméně jeden teploměr v chladírenském zařízení
nejméně dva teploměry v chladírenském zařízení
Kde se skladují čistící a dezinfekční prostředky?
ve skladu, kde jsou potraviny i čisticí prostředky
mimo místa, kde se manipuluje s potravinami
v místech, kde se manipuluje s potravinami
Co je dezinfekce?
Je proces, kterým se zničí mikroorganismy.
Je proces, kterým se odstraní větší množství mikroorganismů, ale nedojde k jejich usmrcení.
Je proces, kterým se odstraní pouze malé množství mikroorganismů.
Čištění se skládá z těchto základních kroků?
hlavní čištění, oplach, vysušení
hlavní čištění, oplach, dezinfekce
hlavní čištění, dezinfekce, vysušení
Pro čištění musí být zpracován písemný dokument?
směrnice čištění
čistící postup
plán čištění
Likvidace krys a jiných hlodavců se nazývá?
dezinfekce
dezinsekce
deratizace
Likvidace hmyzu a jiných členovců se nazývá?
deratizace
dezinsekce deratizace
dezinfekce
Monitoring škůdců musí mít provozovatelé potravinářských provozů?
Všichni.
Zajišťující si dezinsekci a deratizaci sami.
Ti, kteří zvou DDD firmu.
Jakými metodami se provádí dezinfekce?
chladem, chemikáliemi, ozařováním
teplem, ozařováním
teplem, chemikáliemi, ozařováním
Jací jsou nejrozšířenější škůdci v potravinářských provozech?
Hlodavci, hmyz, ptáci, roztoči.
Hlodavci, hmyz, psi, kočky.
Hlodavci, hmyz, roztoči.
Každý pracovník v potravinářství musí mít?
zdravotní průkaz
potravinářský průkaz
zdravotnický průkaz
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin představuje minimální hygienický standard:
v oblasti výroby, přípravy, skladování, přepravy a jakýchkoli dalších činností při manipulaci s potravinami
v oblasti výroby, přípravy, skladování, přepravy a jakýchkoli dalších činností při manipulaci s potravinami a chemikáliemi
v oblasti výroby, přípravy, skladování, přepravy a jakýchkoli dalších činností při manipulaci s chemikáliemi
Datum ve tvaru 6. 5. 2012 musí být uvedeno:
u výrobků s minimální dobou trvanlivosti
u výrobků s minimální dobou trvanlivosti i u výrobků s datem spotřeby
u výrobků s datem spotřeby
Zabránit růstu a množení bakterií můžeme:
uskladněním v chladnu, temnu, s nekolísající teplotou do 20 °C
zahříváním nad + 70 °C a chlazením pod + 4 °C
chlazením na + 4 °C a zahříváním na 100 °C
Výrobky s prošlou dobou spotřeby musí být?
výrobky se přebalí a vrací zpět do prodeje
staženy z prodeje, řádně označeny a následně odpovídajícím způsobem likvidovány
mohou být prodávány s 50 % slevou
Pro výrobky označené minimální dobou trvanlivosti platí:
výrobky ponecháme v prodeji, ale prodáváme je s podstatnou slevou
výrobky musí být ihned staženy z prodeje
výrobky vystavíme odděleně, označíme jako doprodej se sníženou cenou
Za jakých okolností můžeme prodloužit data spotřeby garantovaná
na doporučení odpovědného pracovníka můžeme prodloužit datum spotřeby
dodavatelem?
nikdy nesmíme prodloužit data spotřeby garantované dodavatelem
Vyber výrobky, u kterých se uvádí datum minimální trvanlivosti:
mléčné výrobky, nápoje, masné výrobky
mléčné výrobky, lahůdky, uzeniny
nápoje, konzervy, těstoviny, cukrovinky
Vyber výrobky, u kterých se uvádí datum spotřeby:
nápoje, konzervy, těstoviny, cukrovinky
mléčné výrobky, lahůdky, uzeniny
mléčné výrobky, nápoje, masné výrobky
Jaký je minimální počet umyvadel pro prodejnu?
minimálně 2
minimálně 1
minimálně 1, kromě umývadla na záchodě
K osušení rukou se můžou používat:
látkové i jednorázové papírové ručníky
pouze látkové ručníky
pouze jednorázové papírové ručníky
Jak má být uložen oděv pracovníků?
odděleně uložené pracovní a osobní věci
mají pouze jeden oděv, který používají jako pracovní i osobní
dohromady uložené pracovní a osobní věci
Kam se ukládá v provozovně odpad?
Do plastových uzavíratelných nádob, které jsou snadno čistitelné a dezinfikovatelné.
Do plastových nádob, které jsou snadno čistitelné a dezinfikovatelné
Do jakékoliv nádoby.
Z jaké vody se smí vyrábět led, který může kontaminovat potravinu?
pouze z užitkové vody
z pitné nebo užitkové vody
pouze z pitné vody
Může se potravina po rozmrazení opět zmrazit?
ne
ano
jen vybrané potraviny
Jaké minimální školení má mít pracovník v potravinářství?
školení o hygieně potravin a HACCP
školení o HACCP
školení o hygieně potravin
Jak dlouho se provádí správné mytí rukou?
10 - 30 s
60 - 90 s
30 - 60 s
Nahrávají se data ...