Počet chybných odpovědí:
0
Úspěšnost:
--
%
HACCP je termín vycházející z anglického názvu:
Hazard Analysis and Critical Control Points
Hazard Analysis and Corrected Control Points
Hazard Analysis and Critical Colour Points
HACCP v překladu znamená:
analytická nebezpečí a kritické jakostní body
analýza nebezpečí a kritické kontrolní body
analytická nebezpečí a kritické kontrolní body
Kritický kontrolní bod označuje konkrétní fázi výroby, ve které hrozí riziko:
kontroly potraviny
kontaminace potraviny
ztráty hmotnosti potraviny
Zásady HACCP jsou shrnuty do:
7 bodů
12 bodů
3 bodů
Zdravotní nebezpečí se dělí na:
biologické, analytické, senzorické
biologické, chemické, fyzikální
biologické, chemické, analytické
Salmonelóza patří mezi nebezpečí:
fyzikální
biologické
chemické
Obsahují-li suroviny určené na výrobu potraviny nežádoucí mikroorganismy nebo mikrobiální jedy, mluvíme o kontaminaci:
primární
terciární
sekundární
Jsou-li původně zdravotně nezávadné suroviny kontaminované mikroorganismy z prostředí – z nástrojů, ze zařízení, z rukou pracovníků, mluvíme o kontaminaci:
sekundární
primární
terciární
Infekční dávka je:
počet mikroorganismů, které jsou v těle člověka schopny vyvolat onemocnění
množství potraviny, které je v těle člověka schopno vyvolat onemocnění
doba, za kterou se u člověka projeví onemocnění z potraviny
Pesticidy patří mezi nebezpečí:
biologické
chemické
fyzikální
Mezi fyzikální nebezpečí nepatří:
kaménky, hlína, písek
UV záření
osobní předměty
Kontrolní body (CP):
musí být v systému HACCP uváděny v případě výroby kojenecké výživy
musí být v systému HACCP uváděny
nemusí být v systému HACCP uváděny
V maloobchodních prodejnách se doporučuje rozdělit potraviny do skupin dle:
ceny
hmotnosti
požadavků na skladovací teploty
Čerstvé mléko a jogurty lze skladovat při teplotě:
1 – 2 °C
4 – 8 °C
8 – 10 °C
Záznamy o sledování kritického bodu vede a podepisuje:
nadřízený pracovník
kontrolní orgán
odpovědný pracovník
Činnosti uplatňované v případě, kdy dojde k překročení stanovených kritických mezí – opuštění zvládnutého stavu, se označují:
nápravná opatření
kritická opatření
závazná opatření
Postupy, kterými se kontroluje, funguje-li systém HACCP správně, se označují:
ověřovací postupy
systémové postupy
metodické postupy
Požadovaná evidence HACCP zahrnuje dokumentaci:
analytickou a senzorickou
popisnou a provozní
metodickou a kontrolní
Specifikace výrobků je:
částečný popis výrobků, bez bezpečnostních a propagačních informací
úplný popis výrobků, včetně příslušných bezpečnostních informací
úplný popis výrobků, včetně příslušných propagačních informací
Diagram výrobního procesu zahrnuje:
veškeré výrobní fáze bez kritických kontrolních bodů
nejdůležitější výrobní fáze a kritické kontrolní body
veškeré výrobní fáze a kritické kontrolní body
Pro vnitřní audit platí:
není dokumentován
provádí auditor, který nese přímou odpovědnost za systém HACCP
je prováděn nejméně jednou ročně
Mezi základní body systému HACCP nepatří:
zavedení dokumentace
zavedení ověřovacích postupů
zavedení deratizace
Mezi základní body systému HACCP patří:
určení nápravných opatření
určení systému dezinfekce
určení termínu školení hygienického minima
U každého kritického kontrolního bodu je nutné určit:
riziko a kontrolní výkon
znak a kritickou mez
riziko a kontrolní mezník
Kritickým kontrolním bodem v maloobchodní prodejně je:
dodržování osobní hygieny
dodržování skladovacích podmínek pro daný druh potraviny
kontrola při přijmu zaměřená na neporušenost obalů, úplnost značení, DMT a DP
HACCP je systém samokontroly, který by měl vést:
ke snížení rizika ohrožení zdraví spotřebitele
ke snížení nákladů na suroviny, zařízení a pracovníky
ke snížení znečištění životního prostředí
Nahrávají se data ...